Uza fiul lui Aminadab a întins mâna spre chivotul lui Dumnezeu
și l-a apucat, pentru că erau să-l răstoarne boii. Domnul S-a
aprins de mânie împotriva lui Uza și Dumnezeu l-a lovit pe loc
pentru păcatul lui și a murit acolo, lângă chivotul lui Dumnezeu                                                                                                        2 Samuel 6:5-7

În timpul referendumului eram la Conferința pentru familie a bisericii Bunavestire, unde au participat 140 adulți și 70 copii.  Sâmbătă, în pauza dintre sesiuni, peste o sută de persoane ne-am dus la vot, iar alții s-au dus Duminică. Am votat într-un oraș cu peste 15.000 locuitori, dintre care nici măcar 50 de persoane nu veniseră încă la vot. – Ne-ați salvat! a fost remarca doamnei care dădea buletinul de vot.  Le-am spus că noi suntem la o Conferință a bisericii să învățăm din Scripturi cum să dezvoltăm relații mai bune între soț și soție, între părinți și copii.

După anunțarea procentului de participare la referendum am primit mesajul întitulat: Trădare la nivel național în România! Ce se va întâmpla cu generațiile viitoare?  Citez: „Numărul redus de voturi la referendumul pentru familie nu este altceva decât trădarea adolescenților și copiilor noștri. Ce s-a întâmplat nu este altceva decât aruncarea în brațele antichristului Soroș.Unii consideră că nu am strigat destul de tare; că nu am amenințat cu pierderea Împărăției; că ar fi trebuit să ne rugăm ca Duminica după masă să iasă la vot douăsprezece milioane de români; că cei ce nu s-au dus la vot nu mai sunt vrednici să ia Cina Domnului, etc.

*

Împăratul David a dorit să aducă Chivotul Legământului în Ierusalim, în Sion.  Biblia spune: „Au pus chivotul lui Dumnezeu într-un car nou… David și toată casa lui Israel cântau înaintea Domnului cu tot felul de instrumente…”.  Chivotul Domnului fusese luat de Filisteni ca pradă de război.  După un timp, Filistenii l-au trimis înapoi în țara lui Iuda, într-un car nou tras de două vaci, după cum le spuseseră ghicitorii și preoții lor. Din nefericire, David a folosit aceleași mijloace ca Filistenii.  Potrivit Legii, chivotul trebuia purtat de preoți pe umerii lor cu mare grijă. (Iosua 3:3).  Rezultatul acelei drame este descris în cuvintele: „David s-a temut de Domnul în ziua aceea.” Apoi, când au pornit din nou să ducă chivotul și „când cei ce duceau chivotul Domnului au făcut șase pași, au jertfit un bou și un vițel gras.” (2 Samuel 6:13).

Să nu ne înverșunăm, ci să ne smerim ca David. Triumfalismul de dinaintea referendumului trebuie abandonat. Referendumul a trecut dar misiunea bisericilor rămâne! Tinerele generații au nevoie de mărturie vie nu de tradiționalism.  TRADIȚIA este credința vie a celor ce au murit! TRADIȚIONALISMUL este credința moartă a celor ce trăiesc! (Jaroslav Pelikan). Dacă Biserica va transmite credința vie printr-o tradiție biblică, atunci va avea un vast câmp de misiune în societatea tot mai secularizată.  Să nu o luăm ”pe repede înainte”, cu carul tras de ”boii” unor succese iluzorii.  Să purtăm chivotul mărturiei cu jertfele vieților noastre, zilnic și pas cu pas.  

**

România se va confrunta cu mari provocări spirituale și morale.  Din Occident împreună cu progresul și bunăstarea vine și agresivitatea ”revoluției sexuale”.  De la Moscova, în 1958 a venit liberalizarea avorturilor, până acolo încât în ciuda restricțiilor impuse de regimul Ceaușescu, numai în spitalele și clinicile de stat au fost avortați peste 23 milioane de copii, până în prezent.  După Rusia suntem a doua țară pe pământ la numărul de avorturi raportat la populație. Oamenii primesc ceea ce își doresc. Când Bisericile pierd influența spirituală și morală în societate, când creștinii nu mai sunt sare și lumină în lume, așa cum a spus Mântuitorul, atunci suntem ispitiți să compensăm prin demonstrații PRO sau ANTI.

În 1991 eram la una dintre cele mai mari universități creștine din Statele Unite, pentru a vizita studenții români plecați acolo la studii. Liderul mișcării Moral Majority, președinte al Universității și pastorul Bisericii, îndemna credincioșii să meargă cu miile la un protest pentru viață, la Washington. Biserica a susținut financiar această acțiune.  Atunci parcă am avut  revelația a ceea ce ar trebui să facă bisericile din România și cum s-ar putea implica mai activ în societate.  Apoi am stat de vorbă în campusul universitar cu studenții români.  Un cuplu a venit la mine plângând.  Soția mea este însărcinată și președintele Universității ne-a spus că trebuie să părăsim campusul, poate chiar să ne întoarcem în România, deoarece am venit acolo pe cheltuiala lor nu să facem copii, ci să învățăm.  În acel moment ceva s-a rupt în inima mea. De atunci nu mai am admirație pentru bisericile care demonstrează dar nu acționează în spiritul credinței autentice.  Dumnezeu nu onorează ipocrizia, iar oamenii o detestă!

***

Biserica trebuie să aibă o voce profetică în societate, fără părtinire față de orice abuz.  Cel ce a zis să nu preacurvești, a zis și să nu ucizi, și să nu furi. În România, corupția reprezintă o cauză majoră a distrugerii familiei. Plecarea soțului sau soției la muncă în străinătate face ca rata divorțurilor să crească necontrolat.  Cine poate descrie drama copiilor rămași acasă fără părinți?  Biserica nu trebuie să se lase manipulată politic, oricare ar fi obiectivul ei în societate. Despre politicienii corupți care au declarat că spijină referendumul, un pastor spunea „îi vom vota ținându-ne de nas”. Acum se văd înșelați tocmai de politicienii care au promis, dar care acum confiscă voturile trecând în contul lor aproape patru milioane de votanți.  Mă întreb, ce s-ar fi întâmplat dacă ieșeau la vot douăsprezece milioane de români? Cum s-ar manifesta acum politicienii, de la putere sau din opoziție, dacă ar fi tras lozul câștigător?

Iată că nici nu s-a încheiat bine votul pentru familia tradițională, că politicienii care nu-și plecau capul ”ca ghiocelul” în fața UE se grăbesc să dea Parteneriatul Civil, nu doar pentru persoanele de același sex, ci și pentru heterosexuali.  În acest mod se legiferează concubinajul între bărbat și femeie.  Politicienii care s-au declarat fanatici religioși, susținători ai familiei tradiționale sunt acum susținătorii concubinajului ca parteneriat civil oficial.  Orice biserică logodită cu Hristos, care se cunună cu puterea politică vremelnică a lumii, va rămâne văduvă.

****

La sfârșitul istoriei, Antichristul va călări o cauză nobilă: PACEA! „M-am uitat și iată că s-a arătat un cal alb, Cel ce sta pe el avea un arc; i s-a dat o cunună și a pornit biruitor și ca să biruiască.” (Apocalipsa 6:2) Conform proorocului Osea (cap. 7:16), arcul reprezintă puterea înșelătoare. Faptul că „a pornit biruitor și să biruiască” arată cum își va folosi puterea.  Diavolul s-a prins singur în capcana nestăvilită a poftei de putere.  Poporul ales va crede că antichristul este Mesia. O cauză nobilă poate fi folosită  pentru a dobândi mai multă putere.  Iar, puterea fără control instaurează în societate injustiția și corupția.  Biserica trebuie să vegheze, să nu fie nici oarbă (la manipulări), nici surdă (la nevoi), nici mută (pentru adevăr)! Bisericile pierd sau câștigă bătălia spirituală – nu la referendum, –  ci în mărturia și mărturisirea de fiecare zi.

pastor, Vasile Alexandru Taloș