11 mai 2022

Faptele Apostolilor – Partea 2

Faptele Apostolilor – Partea 2

Studiul Faptelor Apostolilor este important și esențial pentru biserică, dar și pentru fiecare credincios în parte, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că este Scriptură. Acest aspect s-ar putea să ni se pară de la sine înțeles, dar trebuie să ne amintim mereu că faptele extraordinare enumerate de Luca nu sunt povești romanțate, nu sunt istorii ale unor eroi invincibili, ci mai degrabă sunt mărturiile oneste ale ucenicilor Domnului nostru Iisus Hristos. Dar cel mai important este că sunt fapte istorice inspirate de Duhul Sfânt. Credința creștină se fundamentează pe un eveniment istoric. Întruparea lui Hristos este un eveniment istoric pentru care noi, creștinii, trebuie să ne luptăm mereu. Nu există creștinism fără întrupare, așa cum nu există nici fără moartea și învierea lui Hristos. 

Din acest motiv va spune Petru, în a doua sa epistolă: „În adevăr, v-am făcut cunoscut puterea și venirea Domnului nostru Iisus Hristos, nu întemeindu-ne pe niște basme meșteșugit alcătuite, ci ca unii care am văzut noi înșine cu ochii noștri mărirea Lui.”

În al doilea rând, Faptele Apostolilor este importantă pentru că lumea, cu tot avansul ei tehnologic, nu s-a schimbat deloc. Nici acum, nici atunci, oamenii nu puteau crede în supranatural, în învierea trupurilor sau în minuni. Și atunci, și acum, cei care nu cred în toată autoritatea Scripturii consideră că Evanghelia trebuie să devină eficace în lumea modernă printr-o actualizare a ei, printr-o interpretare în termeni care să nu provoace dificultăți insurmontabile pentru lumea modernă. Astfel, spun ei, biserica ar trebui să se distanțeze de stadiul de crisalidă a creștinismului și să fie gata să renunțe la a interpreta anumite doctrine într-o manieră tradițională. 

Studiul acestei cărți ne învață că Evanghelia nu este de obârșie omenească. Este inspirată prin revărsarea Duhului Sfânt și este de origine divină. Fundamentele bisericii sunt bazate pe mărturiile apostolilor, iar ele nu se pot schimba sau adapta. Faptele Apostolilor ne descoperă principalele doctrine ale creștinismului: învierea, înălțarea, revărsarea Duhului Sfânt, doctrina bisericii, a mântuirii și mai ales a misiunii de a face ucenici în întreaga lume.

Ne rugăm ca studiul acestei cărți să trezească și în biserica Bunavestire dragostea pentru Dumnezeu, dorința de a crește în unitate cu frații și pasiunea de a spune și celor nemântuiți minunatul mesaj al Evangheliei. Dar ne rugăm ca acest studiu să fie și o ocazie de cercetare pentru a vedea dacă creștinismul pe care îl reprezentăm și Evanghelia pe care o propovăduim sunt modelate de învățăturile apostolilor Domnului nostru Iisus Hristos.

Echipa Pastorală

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.